Boek: Op Verhaal Komen In De Natuur

 

 

Het was hoognodig. Mijn boek ‘Van oude paden naar nieuwe wegen, Nederlands sjamanisme’ was er aan toe om bijgewerkt te worden. Tenminste, dat dacht ik. Al schrijvend merkte ik dat het geen bijwerken werd, maar gewoon een nieuw boek. Met elementen uit het oude boek, dat wel.

Ook dit boek is een doe-boek. Het nodigt uit om op stap te gaan, de natuur in. Om daar, op de plekken die je ‘roepen’, te gaan zitten en stil te worden. En je zo af te stemmen. De stilte jouw stilte te laten worden. luisteren naar wat de natuur jou te vertellen heeft. Wat mij betreft dé manier om te her-inneren.

In dit boek neem ik je mee op stap, zoals ik dat ook doe als ik ga wandelen met groepen. Mee op stap met oefeningen voor onderweg. Kleine rituelen die je kunt doen. Ik geef uitleg van de symboliek. Met de uitnodiging erbij om vooral je eigen weg te gaan zoeken, je eigen manier van afstemmen te ontdekken. Je eigen rituelen te ontwikkelen, als dat bij je past. En vergeet niet: er is geen goed, geen fout, alleen jouw manier.

Heel veel plezier onderweg, met dit boek. Ik wens je toe dat het je weer een stap verder brengt op je levenspad. Dat het je helpt om te zijn, helemaal jezelf, goed zoals je bent.

 

Het boek kost € 12,50. De verzendkosten zijn € 4,50

Wil je het bestellen, mail me dan

 

En omdat ik me helemaal voor kan stellen dat je nieuwsgierig bent naar de inhoud, of het iets voor jou is, hiernaast een oefening uit het boek.

 

Zo verbind je je met Moeder Aarde:

 

Ga zitten op een plek in de natuur waar jij je fijn voelt. Zorg dat je niet gestoord wordt, zet je telefoon uit.

Voel hoe je er bij zit. Drukte in je hoofd misschien. Of spanning in je lijf. In de verte hoor je geluiden van alledag. Een hond die blaft, verkeer op een weg in de buurt. Maar laat ze waar ze zijn, in de verte.

Leg je handen op je buik en adem in. Je voelt, hoe je buik onder je handen zich opblaast als een ballon. Adem uit. En je buik ‘loopt leeg’. Doe dit een paar keer. Kijk om je heen en doe dan je ogen dicht.

Voel de grond waarop je zit. Voel de lucht op je huid. Misschien voel je de zon op je huid. Of speelt de wind met je haren.

Luister naar de geluiden om je heen. De stilte met alles wat daarin is. Vogels die fluiten. Insecten die zoemen. De wind die fluistert in de kruinen van de bomen, of het gras. Water dat ruist of kabbelt.

Ruik de geuren van de plek. Bomen, bloemen, gras, water, het heeft allemaal zijn eigen geur. Net als ieder seizoen.

Voel hoe de stilte en de rust van de plek jouw rust en stilte worden. Je voelt de energie van de plek. Alle drukte en stres glijden langzaam van je af. Geniet er van.

Na een poosje adem je dieper door. Je wiebelt wat met je tenen. Rek en strek jezelf uit. Je wordt je weer bewust van de geluiden in de verte.

Hoe voelt het nu? Als je er aan toe bent, vervolg je je weg. Als je rustig loopt, zul je merken dat je je bewuster van je omgeving bent.