Cursus Nederlands Sjamanisme

 

‘Je woont zover weg, ik kan niet op één dag op en neer’. En ‘ik hoef niet persé praktijkdagen, ik ben liever zelf bezig’. Zomaar opmerkingen die ik heel goed snap. En waar ik iets mee wilde doen. Het gevolg is de cursus Nederlands sjamanisme. Een cursus die je gewoon thuis kunt doen, wanneer het jou uitkomt. Een cursus met korte teksten en opdrachten, en vooral veel praktijk. 

In de cursus neem ik je mee op het pad van de sjamaan. Je gaat op verhaal komen in de natuur. Je verbinden met Al Wat Leeft. Werken met je adem, met krachtplekken, de krachtcirkel en de voorouders. Je leert kleine rituelen voor binnen en buiten. Je ontwikkelt je eigen manier van werken. Al doende her-inner je. Stem je je af op Al Wat Leeft. Stem je je af op jezelf. Jij mooi mens, vol in je schoonheid, vol in je kracht, vol in je zachtheid, goed zoals je bent.

 

De cursus duurt een jaar en ziet er als volgt uit:

 • Het boek Op verhaal komen in de natuur
 • Het cursusboekje
 • Twee lessen per kwartaal, dus 8 in totaal
 • Ieder seizoen een opdracht die bij het seizoen hoort
 • Iedere maand een inspiratie e-mail
 • Per WhatsApp of e-mail ingesproken oefeningen, zoals een trancereis
 • Het huiswerk lever je per e-mail of per post in
 • Investering in jezelf € 250,00, inclusief boeken, ingesproken oefeningen en begeleiding per e-mail

 

uit het cursusboek:

 

Opzet van de cursus

De hele cursus bestrijkt een jaar. Een jaar bestaat uit vier seizoenen, ook wel jaargetijden genoemd. En ieder seizoen krijg je 2 lessen.

De cursus lijkt dan ook op de krachtcirkel:

 • Het jaar is het centrum                                                                         
 • De vier seizoenen zijn de windrichtingen
 • De acht lessen zijn de windrichtingen en de tussenrichtingen

Bij het centrum, het jaar, hoort de jaaropdracht. Het naar buiten gaan en je verbinden met de natuur, met Moeder Aarde en Al Wat Leeft.

Bij de vier windrichtingen horen de seizoensopdrachten. Je gaat je verbinden met de seizoenen en alles wat daarbij hoort.

En in de acht lessen leer je het sjamanisme vormgeven op een manier die bij jou past.

Uiteindelijk werk je toe naar een eindopdracht. Dat wordt een presentatie en een naslagwerk van jouw manier van werken, met alles wat je in de cursus hebt geleerd. En met alle kennis die je al in je droeg. Die presentatie mag van alles zijn. Een geschreven verslag, foto’s, tekeningen, het mag net zo eenvoudig en net zo creatief als bij jou past.

 

Opleiding Nederlands Sjamanisme

 

Schriftelijke cursus? Echt niet, ik wil praktijkdagen, lekker samen bezig zijn’. Dat kreeg ik vaak te horen toen ik het draagvlak voor de schriftelijke cursus onderzocht. En dat is maar goed ook, want de opleiding bestaat uit praktijkdagen met opdrachten om thuis mee aan de slag te gaan.

In de opleiding neem ik je mee op het pad van de sjamaan. We gaan de natuur in, naar de krachtplekken hier in de buurt van Emmen. Hunebedden, grafheuvels, pingoruïne’s, we wandelen er naartoe. Onderweg leer je hoe je te verbinden met Al Wat Leeft. We gaan ook binnen aan het werk, met trancereizen en met de Heilige Ademceremonie. Er is alle ruimte voor je eigen thema’s. Al doende leer je je eigen manier van werken. Op de laatste praktijkdag laat je je eigen manier van werken zien.

 

De opleiding duurt een jaar bestaat uit acht praktijkdagen, twee per seizoen.

De thema’s zijn:

1 verbinding maken met Al Wat Leeft

2 werken met je adem. Het maken van een offer

3 krachtplek

4 krachtcirkel. Opbouw ritueel en ceremonie

5 voorouders

6 het landschap, op verhaal komen in de natuur

7 alles in het landschap. Boomspirit en krachtdieren

8 eindopdracht

De opleiding kan afgesloten worden met een inwijding. Dat is niet vanzelfsprekend. De laatste dag bespreken we of je dat wilt. En zo ja, wat er eventueel nog nodig is voor je ingewijd kunt worden.

 

Praktische informatie:

 • de opleiding is inclusief het boek Op verhaal komen in de natuur en het cursusboek
 • Een praktijkdag duurt van 10.00-15.30 uur
 • Investering in jezelf is € 100,00 per dag, inclusief thee en water, exclusief lunch
 • Inwijding is € 150,00
 • Ik werk van maandag t/m donderdag
 • Vanaf 2 personen start een groep. Met 4 personen zit een groep vol

 

Het Lied Van De Voormoeders

 

De voormoeders, de vrouwen die je zijn voorgegaan, ze zingen in je ziel. Ze zingen van de Grote Moeder, Moeder Aarde, van vruchtbaarheid, van liefde, van de maan. Ze zingen van vrouw-zijn, van sensualiteit en seksualiteit. Van schoonheid, kracht, zachtheid. Van jezelf zijn, goed zoals je bent. 

Onze voormoeders zijn ons voorgegaan. In alle liefde, met mooie dingen, maar ook met uitdagingen op hun pad. Net als pijn en verdriet. In dat alles zijn zij jouw bedding, van waaruit jij mag groeien, mag zijn wie je bent.

Luister je met je hart en met je ziel naar hun gezang, dan stap je in je vrouwenenergie. Dan verbind je je met je vrouw-zijn, het moederlijke, het verzorgende, de wijsheid, de speelsheid. Al doende verbind je je met jezelf. Kom je bij jezelf thuis. Zing jij je eigen lied.  En met jouw eigen lied, afgestemd op die van je voormoeders, inspireer je je zusters en breng je heling in het vrouwenveld en voormoederveld. Je brengt heling aan en draagt zorg voor Moeder Aarde en Al Wat Leeft.

 

Cursus of opleiding

In deze cursus ga je op zoek naar jouw eigen lied, naar jouw bezieling. Je verbind je met je voormoeders, de Grote Moeder, Moeder Aarde. Met het voormoederveld, met het vrouwenveld. Je leert ceremonieën en rituelen om te verbinden, om te helen. Maar boven alles ontwikkel je je eigen manier van werken, wat er bij jou past. En dit alles met je zusters, de andere vrouwen om je heen.

In deze cursus ben je als het ware een spoorzoeker. Je begint in het spoor van de voormoeders en al doende maak je je eigen spoor. Ga je je eigen pad te gaan. Een pad van inspiratie met veel persoonlijke zijpaadjes om te onderzoeken. Denk aan grenzen aangeven, je eigenheid vormgeven, de schoonheid van imperfectie. Allemaal thema’s die je onderweg tegen kunt komen. 

Eigenlijk is dit pad het pad van de vrouwelijke sjamaan. Dus gedurende de cursus kan je aangeven of je er de opleiding tot sjamaan van wilt gaan maken. Er komt dan nog 1 dag bij, waarin je, in overleg, wordt ingewijd tot sjamaan. 

De cursus bestaat uit 7 dagen:

1 het lied van de Grote Moeder, Moeder Aarde

2 het lied van de voormoeders

3 het lied van de dochters, van vrouw-zijn

4 het lied van vruchtbaarheid

5 het lied van zusterschap

6 het lied van verlangen

7 het lied van… (vul je eigen naam in)

 

Praktische informatie:

 • Deze cursus is alleen voor vrouwen
 • De cursus bestaat uit 7 dagen
 • Tijd: van 10.00-15.30 uur
 • Investering in jezelf: € 100,00 per dag, inclusief thee en materialen
 • Starten kan het hele jaar door
 • Vanaf 2 personen start een groep, met 4 zit de groep vol
 • Ik werk van maandag t/m donderdag
 • Doe je de cursus als opleiding, is de investering in jezelf voor de extra dag € 150,00

Voor meer informatie en opgave klik je hier